Київ, Лейпцизька, 16      (044) 5855516

  • Одеса, пр.Шевченка, 2а      (067) 6943145

Іноді спадкоємці не здогадуються, що, ставши власником нерухомості або авто, вони будуть виплачувати зобов'язання по кредитах, які часом перевищують вартість подарунка. Далеко не усі знають подробиці про життя своїх рідних і непогашена позика може стати дуже «приємним» сюрпризом.

Українське законодавство забороняє часткове успадкування майна. Тому, якщо людина не відмовляється від нього, то «у нагороду» отримує всі зобов'язання, крім немайнових.

Законно успадковується власність найближчими родичами, чоловіком/дружиною або будь-якою людиною, зазначеною у заповіті. Звернутися до нотаріуса потрібно не пізніше ніж півроку і написати заяву про прийняття або відмову від майна. Документи оформляються як правило протягом шести місяців. Якщо законні спадкоємці не хочуть приймати нерухомість, вони можуть просто не прийти до нотаріуса, при наявності заповіту обов'язково потрібно написати заяву.

Поради:

- Перш ніж прийняти дар, попросіть нотаріуса подивитися обтяження по майну, самостійно Ви зробити цього не зможете;

- Розпитуйте всіх знайомих, друзів та родичів померлого, можливо вони знають про його борги та поруки.

Якщо ж Ви прийняли майно та доведеться виплачувати борги, то знайте, що з боку кредиторів незаконно вимагати суму, що перевищує вартість власності, яка Вам дісталася.

Небезпечним є ще один момент: в тому разі, якщо померлий був поручителем при підписанні кредитного договору, то Ви про це ніяк не дізнаєтесь. Це буде відомо лише людині, яка взяла кредит і компанії, яка його видала.